KKTM Anjur Bengkel Pengurusan Organisasi Dan Celik ICT

RABU, 13 APRIL -  Exco Perhubungan Korporat Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa  (JAKMAS), Kolej Kediaman Tun Mustapha ( KKTM ) telah menganjurkan Bengkel Pengurusan Organisasi dan Celik ICT baru-baru ini.

Bengkel yang berlangsung di Dewan Mini Karisma Kolej Tun Mustapha itu melibatkan penyertaan seramai 100 orang peserta yang terdiri daripada Sekretriat Jawatankuasa Mahasiswa dan pelajar KKTM.

Bengkel ini antara lain bertujuan untuk memberi peluang kepada pelajar mempelajari asas-asas dalam pengurusan organisasi dan juga penggunaan ICT.

Program ini juga dilihat mampu meningkatkan kualiti pelajar dengan asas-asas penggunaan ICT dan mendedahkan peserta dengan cara menguruskan organisasi termasuk menyediakan kertas kerja untuk sesuatu program.

Bengkel yang dikendalikan oleh dua panel jemputan khas, iaitu Jakaria Dasan dan Oscar Gordon Wong dirasmikan oleh Pengetua KKTM, Dr Mohamad Nizam Nazaruddin.

Menurut beliau, program sebegini sememangnya memberi manfaat kepada para pelajar kerana pelajar berada di Universiti bukan sahaja untuk cemerlang di dalam akademik malahan pelajar juga seharusnya mempunyai “Soft Skills”.

“Program sebegini akan diteruskan pada masa-masa akan datang supaya pelajar dapat mengaplikasikan apa yang dipelajari ke dalam kehidupan atau apabila menamatkan pengajian kelak,” ujarnya.

Beliau turut mencadangkan selaras dengan bengkel ICT itu, satu  unit publisiti perlu ditubuhkan sebagai kaedah mengaplikasikan apa yang dipelajari di bengkel tersebut.

Sumber: Jabatan Hal Ehwal Pelajar