Tiga Pelajar UMS ke Misi Sukarelawan Luar Negara

ISNIN, 18 APRIL - Seramai tiga pelajar mewakili Universiti Malaysia Sabah (UMS) menyertai Misi Sukarelawan Siswa, Yayasan Sukarelawan Siswa (YSS) ASEAN ke Campasak, Laos baru-baru ini.

Amin Daud pelajar program Sains Agrikultur, Lim Way Yang (Sains Kesihatan) dan Nor Azirah Abdullah (Hubungan Antarabangsa) berkampung di Laos selama dua minggu bagi menjayakan misi tersebut yang merupakan anjuran Kementerian Pendidikan Tinggi.

Selain wakil UMS, program tersebut turut disertai 45 sukarelawan dari pelbagai Institusi Pendidikan Pengajian Tinggi merangkumi Universiti Awam, swasta, Kolej Komuniti, Institus Pendidikan Guru (IPG) dan Politeknik.

Dalam misi selama dua minggu itu, mereka menjalankan kerja-kerja sukarelawan menerusi program ‘Community Engagement’ melibatkan tiga kampung iaitu Phonethong, Ban Donetalath dan Ban Soukhouma.

Pelbagai aktiviti dijalankan sepanjang program tersebut, antaranya ‘Walk with Love’ iaitu sumbangan sandal kepada 100 pelajar di sekolah terlibat, membina pondok tempat meletak motosikal, membuat baja kompos, membina laluan pejalan kaki dan mengecat dinding sekolah.

Sumber: Nurlina Arappe