Pupuk Semangat Perpaduan Dan Kesukanan Serantau : TNC HEPA

SELASA, 19 APRIL – Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) Universiti Malaysia Sabah, Prof. Madya Dr. Ismail Ali mengingatkan para atlet yang bertanding pada Kejohanan Sukan Persahabatan Staf IPT Borneo agar menggunakan kejohanan tersebut sebagai platform dalam memupuk semangat perpaduan dan kesukanan serantau.

Katanya, kejohanan tersebut agak unik kerana menghimpunkan kontinjen-kontinjen daripada rumpun kepulauan Borneo, dan kesempatan ini harus digunakan untuk menjalinkan hubungan silaturrahim melalui pertandingan sukan yang dipertandingkan.

“Kita ada kontinjen dari Sarawak, Brunei, Wilayah Persekutuan Labuan, dan wilayah Kalimantan, Indonesia yang akan berkampung di sini untuk menyertai kejohanan ini.

“Harapan saya agar setiap atlet tidak bertanding semata-mata untuk memungut pingat, tetapi gunalah peluang ini untuk berinteraksi atau berkongsi pengalaman bersama atlet-atlet dari negara lain,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis penyerahan bendera kepada kontinjen UMS sempena kejohanan tersebut.

Dalam pada itu, Dr. Ismail turut menyeru agar aktiviti sukan dan riadah tidak hanya berlangsung hanya pada kejohanan sukan, tetapi turut dilakukan pada hari-hari lain bermula daripada jabatan masing-masing sebagai satu amalan budaya hidup yang sihat.

Pada kejohanan kali ke-4 ini, kontinjen UMS menghantar seramai 180 atlet bagi menyertai 13 acara sukan yang dipertandingkan. -MA-

Foto: Suzeanywati Gasinin