Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Sekretariat Rakan Muda UMS Kongsi Ilmu di Bumi Kenyalang

SELASA, 19 APRIlL – Seramai 15 mahasiswa Universiti Malaysia Sabah (UMS) berkongsi ilmu di Sekolah Menengah Kebangsaan Matang Jaya (SMKMJ), Kuching baru-baru ini.

Jelajah mereka ke Bumi Kenyalang itu turut disertai lima mahasiswa dari Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) yang berkampung selama hampir seminggu bersama 40 pelajar sekolah berkenaan.

Antara yang disediakan ialah aktiviti berkumpulan, memperkenalkan UMS dan UNIMAS sekaligus membantu pelajar dalam menyerlahkan potensi setiap individu dengan meraih kepelbagaian dan kelainan masing-masing.

Majlis penutupan telah disempurnakan Penolong Kanan HEP SMKMJ, Ustaz Ahmad Hazmullah Mohd Azmi.

Jelajah tersebut juga telah berkunjung ke Kementerian Belia dan Sukan Negeri Sarawak, diketuai Penyelaras Sekretariat Rakan Muda UMS, Norhana Nordin.

Kunjungan tersebut disambut mesra Pengarah KBS Negeri Sarawak, Haji Abdul Haris Ishak sebelum diberi penerangan berkenaan program Pembangunan Rakan Muda dan aktiviti-aktiviti yang bakal dilaksanakan pihak kementerian.

Turut hadir, Penolong Pengarah Pembangunan Rakan Muda KBS Negeri Sarawak, Hafizah Dahlan.

Sekretariat Rakan Muda mengucapkan penghargaan kepada Timbalan Naib Canselor HEPA, Prof Madya Dr Ismail Ali dan Jabatan Hal Ehwal Pelajar UMS  atas sokongan padu dan kerjasama dalam menjayakan program itu.

Jelajah tersebut turut membawa peserta program melawat UNIMAS, Kampung Budaya Sarawak dan beberapa tempat menarik di sekitar Kuching.

Sumber : Sekretariat Rakan Muda, UMS


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36