Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Sukan Mampu Pupuk Perpaduan Antarabangsa: Tawfiq

JUMAAT, 22 APRIL – Sukan mampu menjadi satu platform dalam memupuk jati diri dan perpaduan dalam kalangan komuniti antarabangsa.

Menurut Menteri Belia dan Sukan Sabah, Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan, ikon sukan di setiap negara, khususnya Malaysia, Indonesia dan Brunei Darussalam wajar dicontohi atas kejayaan yang mereka kecapi melalui jati diri yang kuat dan tebal hasil daripada pembabitan mereka dalam bidang sukan.

“Sukan menjadi satu budaya yang dikongsi bersama masyarakat seluruh dunia merentasi seluruh sempadan dan wilayah.

“Justeru, amat penting untuk kita berusaha memartabatkan bidang sukan ke peringkat antarabangsa dan melahirkan jaguh sukan seperti Lee Chong Wei yang berjati diri dan bermotivasi tinggi, yang mampu mencetus semangat perpaduan rakyat hasil kejayaan yang dikecapi,” katanya ketika berucap merasmikan Kejohanan Sukan Persahabatan Staf Institut Pengajian Tinggi Borneo 2016 di Stadium Universiti Malaysia Sabah.

Tambah beliau, melalui temasya sukan juga pelbagai kaum yang berbeza latar belakang akan dipertemukan dan bergaul semasa atlet dalam kalangan kontinjen sekali gus membuka peluang untuk mereka memahami budaya dan cara hidup masing-masing.

“Kita sarankan agar semua ahli sukan bersatu padu untuk menjadi juara tanpa mengira warna kulit, bangsa mahupun agama,” ujarnya.

Sebanyak 15 kontinjen institusi pengajian tinggi dari Malaysia, Kalimantan Indonesia dan Brunei Darussalam menyertai kejohanan yang menawarkan 13 acara untuk dipertandingkan. -MA-

Foto: Johaidi Ismail


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36