Kem Debat 3.0 Cungkil Bakat Pembahas Sekolah Sabah

ISNIN, 25 APRIL - Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa (JAKMAS) Kolej Kediaman Tun Mustapha melalui Exco Akademik dan Kepimpinan telah menganjurkan program, Kem Debat 3.0 bertempat di Dewan Serbaguna dan Bilik Mini Karisma Kolej Kediaman Tun Mustapha, Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini.

Seramai 40 orang pelajar terlibat yang terdiri daripada pelajar sekolah menengah sekitar Kota Kinabalu dan juga jemputan dari sekolah dari Bahagian Lahad Datu iaitu SM Sains Sabah, SMK Agama Kota Kinabalu, SMK Agama Tun Ahmadshah, SMK Agama Tun Said Kota Belud, MRSM Kota Kinabalu dan SM Sains Lahad Datu.

Program yang berlangsung selama 3 hari 2 malam ini antara lain sebagai platform buat para pembahas untuk mengasah bakat pengucapan awam terutamanya dalam perbahasan untuk digunakan semasa mereka menyertai pertandingan kelak.

Antara pengisian program Kem Debat ini ialah sesi ceramah, strategi pasukan, peranan pendebat, tayangan video, dan sesi bimbingan bersama fasilitator masing-masing.

Turut diadakan satu pertandingan Liga Debat antara kumpulan yang telah dibahagikan sebagai satu kaedah menilai kemampuan pembahas dalam menggunakan kemahiran berdebat yang dipelajari.

Menurut Exco Akademik JAKMAS, Harun Pasi, program ini adalah medium terbaik untuk pembahas sekolah menimba ilmu dan pengalaman dalam memantapkan lagi pasukan bahas sekolah masing-masing, dan telah dijadikan satu program tahunan dalam melahirkan kumpulan pembahas yang berwibawa.

Sementara itu,  Pengetua Kolej Tun Mustapha, Dr Mohamad Nizam Nazarudin berkata, program seumpama ini perlu diteruskan pada masa akan datang kerana ianya banyak memberi manfaat baik kepada pelajar sekolah mahupun kepada pelajar UMS sendiri.

“Melalui program sebegini pelajar-pelajar mampu mengasah kemahiran dalam pengucapan awam dan seni orator dan mampu membantu meningkatkan kepimpinan mereka ketika di sekolah nanti,” katanya.

Pada pertandingan akhir Liga Debat , Kumpulan “Mat Motor” telah dinobat sebagai juara, dan pelajar dari  SM Sains Sabah, Mohd Fareez H. Askali dari SM Sains Sabah  telah dipilih sebagai Pendebat Terbaik.

Sumber: Jabatan Hal Ehwal Pelajar