Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Warga UMS Jayakan ‘Jom Baca Bersama Untuk 10 Minit’

ISNIN, 25 APRIL – Warga Universiti Malaysia Sabah (UMS) pada hari ini telah bersama-sama menjayakan  program ‘Jom Baca Bersama Untuk 10 Minit’ secara serentak di Perpustakaan UMS dan beberapa mini perpustakaan di fakulti universiti termasuk di Pusat Minda Lestari (PML) UMS dan UMS Kampus Antarabangsa Labuan.

Program yang berlangsung bermula tepat jam 11.00 pagi tadi disertai oleh warga kakitangan dan pelajar UMS, serta 26 orang kanak-kanak dari PML.

Terdahulu, Ketua Pustakawan UMS, Dg Rukiah Ag Amit dalam ucapannya sempena majlis pelancaran program tersebut berkata, program tersebut diadakan bertujuan untuk mendorong warga UMS khususnya untuk mengamalkan budaya membaca, yang dimulai dengan langkah awal selama 10 minit sebagai tanda komitmen semua pihak terhadap kepentingan membaca dalam kehidupan.

“Selain itu, bacaan selama 10 minit ini juga adalah bagi menyampaikan saranan bahawa setiap dari kita perlu meluangkan masa untuk menimba ilmu pengetahuan menerusi aktiviti membaca sebagai amalan harian.

“Tiada jalan pintas untuk kita menempah kejayaan dalam apa-apa jua bidang, melainkan dengan menyemai tabiat suka membaca dan keberanian meneroka pelbagai cabaran dalam dunia ilmu yang penuh onak dan duri sebelum kita dapat mengecapi kemanisan kejayaan,” ujarnya.

Pelancaran program tersebut kemudiannya disempurnakan oleh Pengarah Pusat Kokurikulum dan Pemajuan Pelajar (PKPP) UMS, Prof. Madya Dr. Raman Noordin yang mewakili Naib Canselor UMS. -MA-

Foto: Ramdan Saleh Nain


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36