Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

UMS Perkasa Pelbagai Kerjasama dengan Timor-Leste

SELASA, 26 APRIL – Pelbagai bidang kerjasama akan terus diperkasakan Universiti Malaysia Sabah (UMS) bersama Republik Demokratik Timor-Leste.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, antara yang dikenalpasti termasuk pengajaran dan pembelajaran, penyelidikan dan inovasi, sains marin, eko pelancongan, kesihatan luar bandar dan perubatan serta penguasaan bahasa.

Terdahulu katanya, jalinan kerjasama dalam industri minyak dan gas bersama Timor-Leste pada 2014 telah pun membuahkan hasil terutamanya dalam bidang latihan dan pembinaan kapasiti dalam bidang minyak dan gas.

Seramai 15 pelajar siswazah kumpulan pertama Timor- Leste telah dihantar mengikuti Diploma Kejuruteraan Proses (Minyak dan Operasi Gas), manakala selebihnya melanjutkan pengajian dalam program Diploma Kejuruteraan Instrumentasi (Minyak dan Gas).

“Yang pasti, kedua-dua program ini telah disediakan khas oleh pakar-pakar di Fakulti Kejuruteraan untuk memenuhi keperluan khusus negara Timor-Leste,” katanya dalam ucapan alu-aluannya pada majlis Syarahan Umum Timbalan Menteri Pendidikan II Timor-Leste, Abel Da Costa Freitas Ximenes di Dewan Bankuasi, Dewan Canselor semalam.

Teks ucapannya disampaikan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Madya Dr. Ismail Ali.

Datuk Harun berkata, kerjasama itu tidak terhenti begitu sahaja dan pihaknya menjangkakan ketibaan kumpulan kedua dari Timor-Leste iaitu seramai 20 pelajar untuk menyertai program diploma berkaitan.

Dalam pada itu, Abel telah menyampaikan ceramah syarahan umum bertajuk ‘Visi, peranan dan cabaran kerajaan Republik Demokratik Timor-Leste sebagai Negara Bangsa’ sempena lawatan kerja rasminya bersama dengan 12 delegasi Kementerian Pendidikan negara itu. -SS


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36