Karnival Keusahawanan dan Kebudayaan Meriah

RABU, 4 MEI - Karnival Keusahawanan dan Kebudayaan yang bermula kelmarin terus berlangsung meriah dengan pelbagai aktiviti yang diadakan termasuk urus niaga jual beli pelbagai produk dan makanan.

Berlangsung di  Padang Kawad UMS, karnival yang diadakan sehingga Jumaat ini merupakan gabungan tiga acara iaitu Ekspo Asas Pembudayaan Keusahawanan (APK), Pesta Kaamatan dan Pesta Tiong Hua.

Tinjauan media UMS mendapati, karnival itu terus mendapat kunjungan yang tidak putus-putus daripada kalangan pelajar, kakitangan dan orang awam.

Antara yang menjadi tarikan utama termasuklah hasil inovasi pelajar dalam penyediaan makanan yang pelbagai dengan rasanya yang enak dan menarik.

Krew media turut terpegun dengan keunikan beberapa kraftangan yang dihasilkan pelajar yang dijual pada harga yang berpatutan.

Sementara itu, seorang pelajar Tahun 2, Program Sains Sukan, Mohd Syaffezh Edham Ahmed ketika ditemui berkata, penganjuran program itu sangat bermanfaat terutama dalam memberi pendedahan kepada pelajar mengurus perniagaan dan mengaplikasi teknik komunikasi yang baik kepada pelanggan.

“Dalam masa yang sama, kita juga dapat mempelajari strategi pemasaran sekali gus menerapkan nilai keusahawanan itu dalam diri sendiri,” katanya yang meniagakan air kelapa susu cincau.

Beliau berkata, sambutan yang diterima amat memberangsangkan sehingga jualan bersama empat rakannya itu hampir habis sebelum tengahari pada hari pertama.

Lebih 150 gerai mengadakan jualan dan pameran sepanjang karnival itu berlangsung. -SS