Tiga Kata Kunci Ke Arah Kecemerlangan Tadbir Urus Universiti: Naib Canselor

KHAMIS, 5 MEI – Tiga kata kunci, iaitu Inovatif, Relevan dan Lestari harus dipegang dalam melaksanakan segala perancangan dan tadbir urus universiti seiring ke arah kecemerlangan.

Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Datuk Dr. Mohd. Harun Abdullah berkata, dalam urusan pentadbiran universiti misalnya, langkah yang terbaik sentiasa dicari bagi memudahkan sesuatu proses dan mengelakkan berlakunya birokrasi.

“Untuk itu, penubuhan Jawatankuasa Pemandu Kualiti dan Inovasi Pentadbiran di bawah Jabatan Pendaftar dapat menyokong perkara tersebut sekali gus membudayakan konsep inovasi di kalangan warga kerja universiti,” katanya dalam ucapan sempena Majlis Anugerah Kecemerlangan Universiti 2015 di Dewan Kuliah Pusat 2, pagi tadi.

Menurutnya lagi, bagi memastikan UMS sentiasa berdaya saing dan kekal relevan, inisiatif dalam meningkatkan imej universiti di persada antarabangsa harus dilakukan, iaitu dengan berusaha mencapai pelbagai pengiktirafan di peringkat antarabangsa.

Dalam aspek Lestari, katanya peredaran zaman yang serba canggih ini memaksa masyarakat untuk berfikir bagaimana kelestarian alam sekitar dapat dikekalkan bagi generasi yang akan datang.

“Justeru, kesempatan ini harus kita ambil dan perkasakan agar UMS terkenal di dunia dengan konsep EcoCampus yang diperkenalkan sejak tiga tahun lalu.

“Saya berharap tiga kata kunci yang dinyatakan tadi dapat merobah minda serta sikap kita menjadi seorang yang cemerlang.

“Inovatif, Relevan dan Lestari, di samping motto UMS ‘Bertekad Cemerlang’ mampu disandarkan sebagai asas kecemerlangan UMS,” ujarnya. -MA-

Foto: Johaidi Ismail