Pertandingan Pidato KKTM Cungkil Bakat Mahasiswa

ISNIN, 9 MEI - Exco Akademik dan Kepimpinan Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa (JAKMAS) Kolej Kediaman Tun Mustapha (KKTM) Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini menganjurkan pertandingan Pidato Piala Pengetua Kolej Kediaman Tun Mustapha 2016.

Menurut Pengarah Program, Jennyfer Priscillasheal Jonius, pertandingan pidato tersebut diadakan bertujuan mencungkil bakat berbahasa dan menyampaikan idea dalam kalangan mahasiswa.

“Pertandingan ini juga bertujuan untuk melatih serta mendidik mahasiswa untuk berfikir secara kritis dan kreatif serta memupuk semangat untuk berani tampil ke hadapan,” jelasnya.

Sementara itu, Pengetua KKTM, Dr Mohamad Nizam Nazarudin ketika merasmikan penutupan pertandingan berkata, program tersebut sesuai dianjurkan kerana dapat memupuk idea serta melatih keyakinan diri yang tinggi dalam kalangan mahasiswa untuk menyuarakan pandangan.

“Melalui pertandingan ini dalam masa yang sama akan dapat meningkatkan kemahiran berkomunikasi dalam kalangan pelajar sekali gus menambahkan lagi pengetahuan mahasiswa dalam pengucapan umum seperti pidato,” katanya.

Seramai 12 pemidato daripada institut pengajian tinggi awam dan swasta di sekitar Kota Kinabalu menyertai pertandingan tersebut yang diadakan di Kolej Kediaman Tun Mustapha UMS.

Sumber: KKTM