Graduan Masa Kini Perlu Kuasai EQ dan Bahasa Asing

RABU, 11 MEI - Pusat Jaringan Industri dan Komuniti (CICN) Universiti Malaysia Sabah (UMS) sekali lagi menganjurkan program CEO@Faculty yang memfokuskan perkongsian pengalaman dan perjalanan hidup individu berjaya.

Ketika perasmian, Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah menggalakkan siswa siswi mengambil peluang dan mempelajari ilmu baharu yang dikongsikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif TH Plantation Berhad, Dato’ Zainal Azwar Zainal Aminuddin pada program itu.

“Kepada para penyelidik UMS, ini juga merupakan satu peluang untuk kita memahami keperluan serta memperkaya kurikulum semasa agar ia sentiasa relevan dan dapat menarik minat pihak industri,” ujarnya.

Sementara itu, Dato’ Zainal Azwar yang mempunyai pengetahuan luas dalam bidang industri berkongsi beberapa perkara yang harus diterapkan oleh siswa siswi sebagai persediaan menghadapi dunia pekerjaan.

“Orang yang berjaya hari ini mempunyai 80 peratus kecerdasan emosi (EQ) berbanding 20 peratus kecerdasan intelektual (IQ). Dengan adanya kemahiran EQ ini, kita dapat mengawal konflik, emosi dan memahami persekitaran dengan lebih bijak,” ujarnya.

Selain itu, beliau turut menekankan penguasaan bahasa Inggeris sebagai salah satu elemen penting untuk menempuh cabaran dunia pekerjaan pada hari ini.

“Penguasaan bahasa asing terutama bahasa Inggeris kini sangat mustahak dan ia menjadi salah satu peluru kepada para graduan untuk mendapat tempat di bidang industri,” jelasnya.

Program The CEO@Faculty yang diadakan di Dewan Resital itu turut dihadiri Pengarah Bahagian Hubungan Industri, Kementerian Pendidikan Tinggi, Profesor Madya Dr. Arham Abdullah. -ZMD

Foto: Suzeanywati Gasinin