Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

KKTM Semai Budaya Hidup Sihat Warga UMS

SELASA, 10 MEI - Program “Fun Run & Ride” anjuran Exco Sukan, Rekreasi dan Keceriaan Kolej Kediaman Tun Mustapha, Universiti Malaysia Sabah (UMS) julung-julung kalinya diadakan sempena sambutan karnival KKTM.

Menurut Pengetua Kolej kediaman Tun Mustapha, Dr. Mohamad Nizam Nazarudin, program sebegini dapat membuka peluang kepada pelajar dan juga masyarakat umum untuk kekal aktif dan dapat mengamalkan gaya hidup sihat disamping dapat beridah bersama masyarakat yang lain.

“Peserta yang menyertai program ini adalah dalam kalangan pelajar IPTA/IPTS, Sekolah Menengah, Staff UMS sendiri dan masyarakat luar,” jelasnya.

Peserta berbasikal, Lim Fong Han menjadi peserta pertama tiba dengan catatan masa 42:02:05, manakala peserta larian iaitu Romario Tanjong mencatat masa 47:14:08 sekaligus menjadikan beliau peserta pertama tiba di garisan penamat.

Sepuluh peserta terawal sampai ke garis penamat telah menerima hadiah berupakan hamper, medal dan sijil penghargaan.

Sementara itu, Timbalan Pengetua Kolej Kediaman Tun Mustapha Herman yang ditemui berkata program tersebut adalah salah satu medium terbaik untuk membentuk masyarakat sihat, cergas dan mengamalkan gaya hidup sihat dengan sentiasa peka terhadap alam sekitar melalui berjalan kaki, penggunaan basikal dan tanpa kenderaan berenjin.

Pelepasan larian sejauh 10 kilometer dan diikuti acara berbasikal sejauh 20 kilometer itu disempurnakan oleh Herman di tapak padang kawad UMS pada jam 7:00 pagi sambil disaksikan bersama Pengarah Program, Mohd Jakrul Nizam Ismail.

Sumber : Wellsah Sudin


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36