Sukarelawan Siswa ‘UMS dan Komuniti’ Beri Impak Positif

KHAMIS, 12 MEI- Misi Sukarelawan Siswa ‘UMS dan Komuniti’ anjuran Alumni Yayasan Sukarelawan Siswa Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini berjaya mencapai objektifnya di empat buah kampung yang terlibat.

Ketua pengarah program, Mohd Farhan Firdaus Jeffri berkata, misi sukarelawan itu yang diadakan dengan kerjasama Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) dan Jabatan Hal Ehwal Pelajar UMS berjaya memberi impak positif kepada Kampung (Kg) Bantayan, Tamparuli; Kg. Kindu, Tuaran; Kg. Pukak, Kiulu dan Kg. Pengkalan Abai, Kota Belud.

“Usaha ini membabitkan penyertaan 70 mahasiswa UMS yang berjaya melaksanakan aktiviti membaik pulih pondok sekolah, laluan pejalan kaki, membina bonggol jalan kampung, dan gotong-royong perdana bersama penduduk kampung,” katanya dalam satu kenyataan.

Firdaus berkata, program yang berjalan serentak di keempat-empat kampung itu berlangsung selama 3 hari dengan pelbagai pengisian lain termasuk sesi ‘Bicara Siswa’ bagi memberikan inspirasi kepada murid-murid sekolah rendah dan menengah.

“Lebih menarik lagi, sukarelawan siswa UMS turut mengadakan pemeriksaan kesihatan di semua empat kampung yang terlibat dengan kerjasama pelajar Fakulti Perubatan dan Kesihatan serta Klinik Kesihatan.

“Program sebegini semestinya memberikan impak dan kesan yang mendalam kepada mahasiswa untuk melatih diri menjadi pemimpin sukarelawan siswa yang menyumbang kepada masyarakat dan negara,” katanya.

Untuk rekod, kesemua sukarelawan siswa telah menjalani Kursus Tindakan Khas (KTK) sebagai persiapan fizikal dan mental sebelum menjalani misi kesukarelawan tersebut.

Sumber:  Alumni Yayasan Sukarelawan Siswa UMS