Parlimen Mahasiswa UMS, Persidangan UA Pertama di DUN

RABU, 18 MEI - Persidangan Parlimen Mahasiswa Universiti Malaysia Sabah (UMS) berlangsung hangat hari ini dengan hujah-hujah dan idea  bernas daripada kalangan barisan kepimpinan pelajar.

Aura lontaran usul dan pendapat disemarakkan lagi apabila persidangan yang melibatkan kira-kira 50 wakil pemimpin pelajar bersidang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah.

Menariknya, persidangan yang mengikut etika dan protokol sebenar DUN turut dipengerusikan Timbalan Speaker DUN Sabah, Datuk  Dr. Johnson Tee.

Timbalan Naib Canselor UMS, Profesor Madyar Dr Ismail Ali ketika ditemui berkata,  Persidangan Parlimen Mahasiswa itu merupakan salah satu pendekatan proaktif yang diambil pihak pengurusan universiti untuk mempertingkatkan lagi kualiti  mahasiswa.

”Ia seiring dengan lonjakan pertama daripada 10 lonjakan dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (Pendidikan Tinggi) 2015-2025 iaitu melahirkan graduan yang holistik,” katanya sambil menyatakan rasa terima kasih kepada Speaker DUN Sabah, Datuk Syed Abas Syed Ali kerana membenarkan persidangan tersebut diadakan di DUN.

Dr Ismail turut melahirkan rasa bangga apabila UMS merupakan Universiti Awam (UA) pertama di Malaysia yang mengadakan Parlimen Mahasiswa di DUN.

Hadir sama, Pengarah Pusat Alumni UMS, Mohd Raffie Haji Janau; Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar, Azmi Jumat dan Pengarah Pusat Sukan, Mohd. Asyraaf Abdullah. –SS