Program Minggu Bertemu Pelanggan Tingkat Kefahaman Perkhidmatan Universiti

KHAMIS, 19 MEI – Program Minggu Bertemu Pelanggan (MBP) anjuran bersama empat jabatan Universiti Malaysia Sabah (UMS), iaitu Jabatan Bendahari, Perpustakaan, Jabatan Pembangunan dan Penyelenggaraan dan Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi mampu meningkatkan kefahaman kepada pengguna dan pelanggan terhadap perkhidmatan yang disampaikan universiti.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd. Harun Abdullah berkata, penganjuran program sebegini juga turut menyediakan platform dan kemudahan penyelesaian masalah serta merta terhadap perkhidmatan yang ditawarkan oleh jabatan-jabatan universiti.

“Saya sangat positif bahawa ini akan memberikan impak besar kepada warga universiti khususnya terhadap penyampaian perkhidmatan bukan sahaja oleh keempat-empat jabatan yang menganjur, tetapi juga menjadi contoh kepada Jabatan, Fakulti, Pusat, Institut dan Unit lain di UMS,” katanya dalam ucapan sempena majlis perasmian program MBP di 1Megalab, Perpustakaan UMS baru-baru ini.

Teks ucapan beliau disampaikan Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. D Kamarudin D Mudin.

Ujarnya lagi, pelbagai langkah perlu dilakukan untuk meningkatkan penyampaian perkhidmatan universiti termasuk usaha mengurangkan karenah birokrasi dengan mempermudah dan memperkemas sistem dan prosedur kerja, memantapkan pentadbiran serta mengukur prestasi berasaskan Petunjuk Utama Prestasi (KPI).

Beberapa program menarik disediakan sepanjang seminggu program tersebut berlangsung, antaranya siri ceramah dan taklimat pengurusan oleh keempat-empat jabatan, aktiviti mewarna oleh kanak-kanak, kaunter perkhidmatan, pertandingan kuiz kepada pengunjung yang hadir, serta sesi forum bersama pelanggan.

Foto: Suzeanywati Gasinin