Matrix Show Pamer Estetika Visual Borneo

JUMAAT, 20 MEI - “Heart of Borneo” yang menjadi tema bagi Matrix Show pada tahun ini memberikan gambaran jelas tentang adat, budaya dan warisan negeri Sabah yang menghasilkan nilai estetika dan keunikan tersendiri.

Matrix Show atau dari singkatan Media Art Technology with Camera Tricks Excellence merupakan pameran hasil karya pelajar tahun akhir Program Teknologi Seni Visual (PSV), Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW), Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang mencakupi pelbagai bidang seni visual seperti catan, animasi, filem, dokumentari, seramik, arca, cetakan, batik, kraf tangan, periklanan dan seni fiber.

Seramai 65 pelajar terlibat dengan 65 hasil karya daripada pelbagai disiplin ilmu seni visual dipamerkan selama 6 hari yang bermula pada 19 Mei dan akan berakhir pada 24 Mei ini.

Ketua Pengarah Lembaga Pembangunan Seni Visual Negara, Prof. Dato’ Dr. Mohamed Najib bin Ahmad Dawa berkata, beliau percaya idea dan kefahaman yang lebih mantap tentang kebudayaan dan kesenian masyarakat di Borneo dapat diperoleh menerusi Matrix Show.

“Saya mengharapkan projek Matrix Show ini dapat menjadikan hasil karya seni mahasiswa UMS sebagai satu produk yang bertaraf antarabangsa dan menjadikan UMS sebagai ikon persidangan seni budaya di peringkat Asia dan dunia,” katanya yang turut merasmikan Matrix Show 2016 di Galeri Seni, FKSW, UMS kelmarin.

Beliau turut yakin dengan daya kreativiti dan inovasi pelajar seni visual UMS yang dapat memenuhi kehendak pasaran di luar dan menyeru kepada para penyelidik dan pelajar UMS agar dapat menghasilkan karya-karya yang boleh mengangkat nilai-nilai kearifan tempatan negeri Sabah.