Latihan Medan Eratkan Semangat Kerjasama dan Kesukarelawan SISPA UMSKAL

ISNIN, 23 MEI - Seramai 66 Kor Siswa Siswi Pertahanan Awam (SISPA), Universiti Malaysia Sabah (UMS) Kampus Antarabangsa Labuan (KAL) menjalani program Latihan Medan yang diadakan di Pusat Kawalan Operasi Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) Daerah Labuan, baru-baru ini.

Pegawai Bersekutu SISPA UMSKAL, Leftenan Kolonel Bersekutu (PA) Profesor Madya Dr. Norazah Mohd Suki berkata, program tiga hari dua malam itu bertujuan memberi peluang kepada pelajar mendapat pengetahuan dan kemahiran untuk membantu diri sendiri dan orang lain serta memupuk nilai hormat menghormati, menurut perintah, berdisiplin, berkerjasama, bertanggungjawab, dan keyakinan diri.

“Selain itu, ia bagi mempertingkatkan ketahanan fizikal, mental dan daya kerohanian yang seimbang dalam kalangan anggota SISPA,” katanya ketika berucap pada majlis perasmian penutupan.

Katanya,  Latihan Medan merupakan satu latihan yang dilaksanakan secara praktikal yang mana melibatkan ilmu kemahiran Pertahanan Awam yang telah didedahkan semasa sesi pembelajaran dan pengajaran di dalam dan luar bilik kuliah.

Justeru, Dr. Norazah mengucapkan tahniah kepada peserta latihan yang terdiri daripada anggota SISPA Semester 2 dan 4 atas pencapaian menjalani latihan tersebut dengan jayanya.

“Terima kasih yang tidak terhingga kepada warga kerja JPAM Labuan yang bertungkus lumus menjayakan latihan medan ini.

“Hasil latihan ini anggota SISPA UMSKAL dapat memperolehi ilmu Pertahanan Awam secara teori dan praktikal, menyerlahkan kemahiran kepimpinan, memahami erti kerjasama dalam berkumpulan, dan memupuk nilai-nilai murni,” tambahnya.

Beliau berharap untuk mengadakan aktiviti yang lebih mencabar pada masa akan datang bagi mempersiapkan lebih ramai sukarelawan muda dengan semangat kerjasama yang tinggi untuk berbakti kepada agama, bangsa dan negara.-SS