Rentas Borneo 2016 Beraksi Lagi!

SELASA, 24 MEI - Rentas Borneo 2016 (RB16) yang memasuki tahun ketiga penganjurannya kali ini akan menjelajah ke pedalaman negeri Sabah dengan membawa misi community engagement yang sinonim dengan matlamat ekspedisi ini.

Destinasi kali ini ialah di Kg. Puun Batu, Nabawan yang akan disertai seramai 100 warga Universiti Malaysia Sabah (UMS) akan diadakan bermula pada 27 Mei ini dan berakhir pada 30 Mei.

Selain penyertaan daripada UMS, RB16 juga turut disertai kru produksi RTM, Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS) dan Keningau FM.

Semua peserta akan menaiki sebanyak 26 buah kenderaan pacuan empat roda yang menggunakan khidmat Kelab Sukarelawan Pacuan 4 Roda UMS (UMS4WDVC).

Pengerusi RB16, Prof. Dr Ismail Ibrahim berkata, program Rentas Borneo menjadi salah satu aktiviti rasmi universiti kerana ia melibatkan beberapa organisasi besar dengan tujuan mendekatkan masyarakat yang tinggal di pedalaman dengan dunia luar.

“Kesudian RTM contohnya memberikan impak yang besar terhadap program ini kerana masyarakat di seluruh Malaysia dapat melihat sendiri sosiobudaya dan kehidupan komuniti kecil di kawasan terpencil selain disajikan dengan keindahan alam yang cukup indah serta mendamaikan.”

“Begitu juga dengan penglibatan JKNS yang membawa para doktor, jururawat serta ubat-ubatan kerana dengan cara menyertai konvoi RB16, mereka dapat memeriksa penduduk kampung yang susah untuk keluar ke klinik kesihatan terdekat atas faktor jalan dan kenderaan,” jelasnya yang juga Dekan Fakulti Psikologi dan Pendidikan UMS.

Tambah beliau, beberapa aktiviti bersama penduduk Kg. Puun Batu akan diadakan selama dua hari di sana iaitu pemeriksaan perubatan dan kesihatan, pertandingan melukis dan mewarna untuk murid-murid sekolah, demo kenderaan pacuan empat roda, persembahan kebudayaan, pertandingan Unduk Ngadau, perlawanan bola sepak dan bola tampar serta serahan sumbangan pakaian.

“Pasukan recce juga telah masuk dan membuat perbincangan dengan penduduk kampung tentang hasrat mengadakan RB16. Berdasarkan respons dari pasukan recce, laluan 10 km terakhir sebelum sampai ke kampung sangat mencabar dan bertambah mencabar sekiranya hujan,” katanya.

Beliau turut menegaskan yang kali ini ahli UMS4WDVC telah bersiap siaga dengan cabaran yang bakal dihadapi ketika melalui laluan ini.

Untuk rekod, pada RB2015 lalu yang diadakan di Pagalungan, Pensiangan, peserta ekspedisi mengalami kesukaran untuk kembali ke Kota Kinabalu kerana berlaku tanah runtuh yang menutup laluan utama.

Selama dua hari dua malam konvoi RB terputus perhubungan dengan dunia luar dan dengan kecekapan ahli UMS4WDVC, laluan yang terhalang dapat diatasi melalui kerjasama berpasukan.

“Bagi RB16, konvoi akan dilepaskan di perkarangan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UMS oleh Ahli Lembaga Pengarah UMS, Datuk Dr. Hj. Yusof Hj. Yacob dan perasmian RB16 di Kg. Puun Batu akan disempurnakan oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, YB Tan Sri Datuk Seri Panglima Joseph Kurup, juga Ahli Parlimen Pensiangan pada 29 Mei,” kata Prof. Ismail.