Rentas Borneo UMS bermula hari ini

JUMAAT, 27 MEI - Seramai 100 warga Universiti Malaysia Sabah (UMS) memulakan perjalanan ke destinasi di Kampung  Puun Batu, Nabawan bagi menjayakan program Rentas Borneo 2016 (RB16) hari ini.

Semua peserta menaiki 26 buah kenderaan pacuan empat roda yang menggunakan khidmat Kelab Sukarelawan Pacuan 4 Roda UMS (UMS4WDVC).

Selain penyertaan daripada UMS, RB16 juga turut disertai kru produksi RTM, Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS) dan Keningau FM.

RB16 yang diadakan sehingga 30 Mei akan menganjurkan pelbagai aktiviti bersama penduduk kampung seperti pemeriksaan perubatan dan kesihatan, pertandingan melukis dan mewarna untuk murid-murid sekolah dan demo kenderaan pacuan empat roda.

Turut diadakan, persembahan kebudayaan, pertandingan Unduk Ngadau, perlawanan bola sepak dan bola tampar serta serahan sumbangan pakaian.

Majlis pelepasan konvoi disempurnakan Ahli Lembaga Pengarah UMS, Datuk Dr. Hj. Yusof Hj. Yacob di Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UMS.

Hadir sama, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. D Kamarudin D Mudin dan  Pengerusi RB16 yang juga Dekan Fakulti Psikologi dan Pendidikan UMS, Prof. Dr Ismail Ibrahim.