Rentas Borneo 2016 Di Puun Batu Capai Matlamat

Oleh: Che Hasruddin Che Hasan

KHAMIS, 2 JUN - Ekspedisi Rentas Borneo 2016 (RB16) kali ketiga yang dianjurkan oleh Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP), Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) dan Kelab Sukarelawan Pacuan 4 Roda Universiti Malaysia Sabah (UMS4WDVC) mencapai matlamat iaitu untuk mendekatkan warga UMS dengan masyarakat yang tinggal di pedalaman Sabah melalui aktiviti khidmat masyarakat.

Rentas Borneo menjadi platform memperkenalkan UMS kepada penduduk di pedalaman, merentas kesukaran dan cabaran melalui laluan sukar yang setiap hari dilalui penduduk kampung, selain penyelidik UMS dapat memperluaskan skop kajian ke kawasan yang kurang mendapat pendedahan umum.

Ekspedisi kali ini memilih Kg. Puun Batu yang terletak di daerah Nabawan, kira-kira 60 km dari pekan Sook yang dihuni kira-kira 100 penduduk.

Kampung ini mempunyai sebuah sekolah yang dikenali sebagai Sekolah Kebangsaan Pohon Batu dengan kapasiti murid seramai 36 orang dengan kekuatan guru seramai 8 orang.

Kampung yang jauh terpencil ini terletak di lembah, di kelilingnya bukit-bukau dan hutan semula jadi yang masih terpelihara serta sebuah sungai yang mengalir di tengah-tengah kampung.

Ketika rombongan sebanyak 29 buah kenderaan memulakan perjalanan dari bandar Keningau jam 5.00 petang, hujan turun dengan lebat dan cabaran melalui perjalanan yang jauh dengan jalan yang berlumpur mengundang kesukaran.

Banyak kereta yang tersangkut dan perlu ditarik, termasuk juga kenderaan penduduk kampung yang kebetulan ingin balik ke Kg. Puun Batu.

Cabaran-cabaran yang ditempuh berjaya diatasi dengan kecekapan pemandu dan ahli kelab UMS4WDVC walaupun salah sebuah kenderaan mengalami kerosakan kotak enjin.

Rombongan RB16 tiba ke Kg. Puun Batu secara berperingkat bermula jam 3.00 pagi dan kenderaan terakhir yang tiba ialah pada jam 4.30 pagi.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Datuk Seri Panglima Joseph Kurup berkata, biarpun jalan untuk masuk ke kampung ini agak sukar, namun pihak kerajaan telahpun meluluskan peruntukan untuk membaiki dan membina jalan serta jambatan bagi kemudahan penduduk kampung.

“Sebanyak RM10 juta telah diluluskan dan pembinaan serta pembaikan jalan sedang rancak dilaksanakan secara berperingkat sehinggalah ke Kg. Puun Batu,” jelas beliau kepada penduduk kampung ketika merasmikan RB16 di SK Pohon Batu.

“Di samping itu juga, permohonan penduduk kampung untuk mendapatkan atap zink bagi membaiki kerosakan atap rumah juga diluluskan,” katanya yang juga Ahli Parlimen Pensiangan.

Menurut Tan Sri Joseph, sebanyak 30 permohonan daripada 30 keluarga telah diterima untuk membaiki kerosakan tersebut dan semua atap zink dibawa dari luar pada hari itu dan diserahkan kepada penduduk kampung.

Tan Sri Joseph turut memuji UMS yang sentiasa prihatin dengan penduduk di luar bandar seperti di Kg. Puun Batu ini yang sedikit terpinggir dari dunia luar.

“Kedatangan peserta Rentas Borneo kali ini memberikan pendedahan yang cukup tentang Kg. Puun Batu yang mungkin tidak pernah didengar. Peserta ekspedisi juga boleh melawat ke beberapa buah tempat menarik di kampung ini,” katanya.

Kunjungan kali ini untuk merasmikan RB16 adalah yang kedua bagi Tan Sri Joseph sejak menjadi Ahli Parlimen Pensiangan.

Sementara itu, bercakap bagi mewakili penduduk kampung, Guru Besar SK Pohon Batu, Dennis Gapilit berkata, beliau terharu dengan kunjungan Tan Sri Joseph kali ini dengan membawa khabar gembira kepada seluruh penduduk kampung.

“Bukan mudah untuk sampai ke kampung ini dan kedatangan rombongan Tan Sri Joseph menggunakan kenderaan pacuan empat roda bagi mengalami sendiri kesukaran yang dihadapi penduduk kampung sangat dipuji,” kata beliau yang disambut tepukan gemuruh daripada penduduk kampung dan peserta RB16.

Dennis yang baru 5 bulan bertugas di SK Pohon Batu berjanji untuk membantu murid dan penduduk kampung membangunkan kampung mereka terutamanya dari segi pendidikan anak-anak serta membuka minda pihak berwajib untuk menyalurkan pembangunan.

Pada program RB16 juga, banyak aktiviti kemasyarakatan dijalankan di antara dua pihak seperti pemeriksaan kesihatan dan perubatan yang dijalankan oleh doktor dari UMS, pemeriksaan gigi oleh doktor dari Nabawan, pendidikan kesihatan kepada kanak-kanak dan pelajar sekolah, penyerahan sumbangan pakaian baru dan terpakai yang disumbangkan oleh ahli kelab UMS4WDVC serta peserta RB16, perlawanan persahabatan bola sepak, demonstrasi menyumpit, gasing, pertandingan karaoke dan Unduk Ngadau.

Para peserta RB16 juga turut dibawa melawat ke gua batu kapur yang terletak di sebelah kampung dan air terjun di sebelah hulu sungai yang boleh diakses dengan berjalan kaki kira-kira 45 minit dari kampung.

Semua peserta RB16 berpuas hati dengan layanan dan penerimaan penduduk kampung yang mesra dan turut serta mengambil bahagian dalam aktiviti yang telah dianjurkan.