Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

"Lepto-AD" Kit Hasil Inovasi Penyelidik IPB Ungguli Anugerah BioPitch BioMalaysia 2016

KHAMIS, 9 JUN - Dua penyelidik Institut Penyelidikan Bioteknologi (IPB), Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Madya Dr. Kenneth Rodrigues dan Dr. Daisy Vanitha John telah mencatatkan pencapaian membanggakan apabila berjaya memenangi Anugerah BioPitch di BioMalaysia 2016 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur baru-baru ini.

Produk "Lepto-AD" Kit Pengesanan Antigen Leptospira memenangi anugerah tersebut atas faktor penyelesaian inovatif yang cemerlang terhadap cabaran-cabaran teknikal, sosial dan alam sekitar dalam analisis perubatan dan diagnostik.

Produk inovasi yang telah dihasilkan kedua-dua penyelidik tersebut bersama-sama dengan pelajar mereka, Mohd Iskander Ramzanah dan Yuszniahyati Yaakob dari Makmal Kesihatan Awam Kota Kinabalu adalah berdasarkan kepada pendekatan menyeluruh dalam menangani kos yang tinggi untuk antigen yang boleh didapati secara komersial untuk aplikasi Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) terhadap leptospirosis.

Leptospirosis adalah penyakit bakteria berjangkit yang menjangkiti manusia dan haiwan disebabkan oleh spiroket Leptospira, yakni mikroorganisma patogenik, yang boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang, meningitis (radang membran di sekeliling otak dan saraf tunjang), kegagalan hati, masalah pernafasan dan kematian dalam kes-kes tertentu.

Pasukan penyelidikan menggunakan bioinformatik untuk mengenal pasti kawasan penting yang mempamerkan keantigenan yang tinggi terhadap spiroket tersebut.

Kit Lepto-AD terdiri daripada panel tiga antigen yang diuji bersama untuk mencapai tahap ketepatan yang lebih tinggi dalam diagnostik, dan ketepatan kit ini telah disahkan oleh pengesanan antigen menggunakan sampel serum yang positif leptospira yang diperolehi daripada pesakit tempatan.

Kos pengeluaran kit ini juga adalah jauh lebih rendah; yakni satu per sepuluh daripada harga produk yang boleh didapati secara komersial.

Produk ini telah pun di guna pakai oleh Platcomm Ventures Sdn. Bhd., sebuah syarikat yang membiayai pembangunan produk inovatif untuk dibawa ke pasaran.

Produk Lepto-AD kini boleh didapati untuk penggunaan makmal diagnostik yang terlibat dalam pengesanan Leptospirosis.

Sumber: Institut Penyelidikan Bioteknologi


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36