‘Gigi Sihat Hati Riang’ Untuk Kanak-Kanak PML

JUMAAT, 10 JUN - Bahagian Pergigian Pusat Rawatan Warga (PRW)  buat julung kalinya telah menjayakan Program Pencegahan Kerosakan Gigi khusus untuk kanak-kanak Pusat Minda Lestari (PML) Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini.

Bertemakan ‘Gigi Sihat Hati Riang’, program tersebut telah dirasmikan oleh Pengarah Pusat Kesihatan UMS, Dr.Fredie Robinson.

Menurut ketua ptogram tersebut, Dr. Mary Sieman, , matlamat utama program ini adalah untuk memberi tunjuk ajar mengenai cara-cara penjagaan kesihatan gigi dan mulut di peringkat awal kanak-kanak dan juga kepentingan untuk membiasakan diri dengan tabiat yang baik dan membuang tabiat buruk yang boleh merosakkan gigi.

“Gigi yang sihat dan kuat memberi banyak kepentingan kepada kita. Ia berfungsi menghancurkan makanan sebelum diproses untuk membekalkan tenaga kepada badan

Ini sekali gus memberi implikasi dalam meningkatkan keyakinan kanak-kanak untuk bergaul dengan rakan mereka apabila mereka mempunyai gigi yang cantik, sihat dan senyuman yang ceria,” katanya.

Ujarnya lagi, pihak PRW juga berharap mampu meneruskan kerjasama dengan PML berkaitan penjagaan gigi pada masa akan datang.

Pelbagai aktiviti telah dijalankan bagi memeriahkan suasana program tersebut, antaranya penyerahan berus gigi kepada kanak-kanak, pameran, demo dan memberus gigi bersama, pemilihan gigi sihat, pertandingan kuiz dan penyampaian hadiah kepada para pemenang.

Hadir sama dalam program tersebut Pengarah PML, Aidah Noordin dan Ketua PRW, Dr.Shazia Qaiser.

Sumber: Zaleha Abdul Ghani, PML