Sukaneka Tadika PML 2016 Meriah

SELASA, 14 JUN – Pusat Minda Lestari (PML) baru-baru ini menganjurkan Temasya Sukaneka bagi program Tadika Minda Lestari buat julung-julung kalinya dengan kerjasama Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), PML.

Bertemakan ‘Membina Generasi Cemerlang’, aktiviti tahunan ini diadakan di Kompleks Sukan, Universiti Malaysia Sabah (UMS) dengan dirasmikan Pengarah PML, Aidah Noordin.

Dalam ucapannya beliau berkata, program itu bertujuan melahirkan insan yang seimbang dari segi jasmani, rohani, emosi dan intelektual.

“Murid bukan sahaja berpeluang memperkembangkan daya intelek mereka, malah jasmani turut dilatih agar lebih sihat dan cergas,” katanya.

Menurutnya lagi, temasya tersebut juga bagi memupuk semangat kerjasama antara PML dan PIBG khususnya dalam melaksanakan tanggungjawab bersama membangunkan pendidikan awal kanak-kanak.

“Sesungguhnya peranan ibu bapa juga amat penting sebagai pendorong kepada anak-anak untuk meminati bidang sukan sejak kecil. Sokongan mereka sangat besar impaknya kepada anak-anak dalam membantu mereka mencapai kejayaan. Menang atau kalah adalah adat pertandingan dan yang penting anak didedahkan dengan nilai-nilai keharmonian semasa bersukan,” tambah Aidah.

Penyertaan kali ini melibatkan kira-kira 150 peserta terdiri daripada murid-murid Tadika berumur 4-6 tahun, ibu bapa atau penjaga serta guru-guru PML.

Sebanyak 20 acara telah dipertandingkan, antaranya ialah kutip gula-gula, lempar gelung, bina menara, lari berhalangan, si buta menyusun huruf, langkah seribu dan lumba pakai stoking dan selipar.

Hadir sama Timbalan Yang Dipertua PIBG, Abdul Latif Matali. -SS

Sumber: Zaleha Abdul Ghani, PML