Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

UMS Lancar SIMSEA

RABU, 15  Jun  - Universiti Malaysia Sabah (UMS) melancarkan Kumpulan Penyelidikan ‘Sustainability Initiative in the Marginal Seas of South and East Asia’ (SIMSEA) baru-baru ini.

Menurut Ketua SIMSEA UMS, Profesor Dr. Fadzilah Majid-Cooke, pelancarann itu sekali gus membolehkan UMS menjadi rakan kongsi beberapa institusi dari Jepun, New Zealand dan Filipina dalam menjana dasar dan pengetahuan berkaitan komuniti.

“SIMSEA UMS terdiri daripada penyelidik dari pelbagai pusat kecemerlangan dan fakulti UMS termasuk Institut Penyelidikan Marin Borneo, Fakulti Sains dan Sumber Alam, Fakulti Sains Makanan dan Pemakanan, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan dan Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau menambah, SIMSEA merupakan pakatan antarabangsa saintis semula jadi dan sosial yang mendapat sokongan daripada Majlis Antarabangsa Pejabat Wilayah Sains bagi Asia dan Pasifik (ICSU ROAP).

“Salah satu objektif SIMSEA adalah untuk bersama mereka bentuk program integratif yang akan mewujudkan kelestarian Laut Marginal Selatan dan Asia Timur,” jelas Dr. Fadzilah.

Sementara itu, SIMSEA akan mengadakan simposium penyelidikan serantau pada 26-28 September 2016 di Filipina bagi meneroka potensi kerjasama penyelidikan dan penubuhan rangkaian tindakan pengetahuan bagi rantau ini.

 Maklumat lanjut berhubung simposium boleh diperolehi melalui http://simseaasiapacific.org/call-for-session-proposals-simsea-regional-symposium-2016-on-26-28-september-2016-at-quezon-city-philippine/. – FL

Sumber: UMS SIMSEA Kumpulan Penyelidikan


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36