Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Kursus e-Usahawan Perkasa Kesejahteraan Orang Kurang Upaya

KHAMIS, 21 JULAI – Kursus e-Usahawan anjuran Unit Penyelidikan Psikologi dan Kesihatan Sosial (UPPsiKS) Universiti Malaysia Sabah (UMS) mampu membantu golongan Orang Kurang Upaya (OKU) mempelajari ilmu keusahawanan digital dalam memasarkan produk hasil kerja tangan, sekali gus membantu menjana pendapatan yang lumayan.

Menurut Ketua UPPsiKS, Dr. Ferlis Bullare,  kursus ini membolehkan peserta khususnya golongan OKU mengetahui cara menjana pendapatan digital melalui teknik pemasaran produk mereka di laman sosial.

“Ia juga bertujuan untuk menerapkan nilai dan ilmu keusahawanan digital dalam kalangan usahawan mikro yang sedia ada serta orang awam yang berminat untuk menceburi bidang keusahawanan,” katanya.

Ujar beliau, beberapa peserta OKU turut membawa produk menarik yang mempunyai potensi pasaran tinggi.

“Didapati produk mereka amat berkualiti dan mampu mendapat tempat di pasaran, tetapi mereka kurang pengetahuan tentang kaedah pemasaran yang berkesan untuk menjana pendapatan buat mereka.

“Melalui kursus ini, diharapkan mampu memberi manfaat kepada mereka seterusnya membantu mengembangkan potensi dalam bidang keusahawanan yang diceburi,” tambah Dr. Ferlis.

Beliau berkata, adalah menjadi harapan pihak penganjur agar program ini dapat mencapai matlamat pembangunan insan sekali gus meningkatkan kesejahteraan ekonomi rakyat khususnya bidang keusahawanan dalam kalangan OKU dan orang awam.

Bertempat di Bilik Seminar Fakulti Psikologi dan Pendidikan, kursus yang dianjurkan dengan kerjasama Yanzz Excellence Services dan JNJ Management & Consultant itu dihadiri lebih 50 peserta, termasuk 20 OKU.

Antara pengisiannya termasuklah perkongsian ilmu pemasaran melalui media sosial seperti Facebook, Instagram dan Whatsapp; pendedahan kepada e-marketplace, pemasaran viral, e-payment dan segmentasi; dan kemahiran menulis kandungan iklan yang menarik pelanggan  serta teknik mengambil gambar yang menarik. -MA-


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36