100 peserta jayakan Seminar Lindungi Harta Intelek anjuran UMS

ISNIN, 01 OGOS – Seramai 100 peserta menjayakan Seminar Lindungi Harta Intelek untuk Kekayaan Masa Hadapan di Dewan Kuliah Podium D, Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL), baru-baru ini.

Seminar yang diadakan dari pukul 8.00 pagi hingga 5.00 petang itu dianjurkan Pusat Penyelidikan dan Inovasi (PPI) UMS dan Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO).

Peserta seminar itu terdiri daripada pensyarah UMS, Industri Kecil dan Sederhana (IKS) Labuan, kakitangan jabatan dan agensi kerajaan, dan pelajar sekolah.

Timbalan Pengarah (Inovasi) PPI UMS, Dr Azizi Haji Adis yang mewakili Pengarahnya, Prof Madya Dr Lee Ping Chin menyempurnakan majlis perasmian.

Menurut Dr Azizi, seminar yang pertama kali diadakan di Wilayah Persekutuan Labuan itu bertujuan untuk memberi kesedaran kepada masyarakat khususnya mereka yang berkecimpung dalam bidang keusahawanan dan Industri Kecil dan Sederhana (IKS).

Beliau berharap menerusi seminar sehari itu, peserta akan menyedari dan mengetahui hak-hak mereka mengenai harta intelek dan hak cipta.

Katanya, UMS mahu menjadi hab kepada pelbagai bidang termasuk aduan dan maklumat kepada orang ramai khususnya di Sabah dan Labuan.

Sehubungan dengan itu, kata Dr Azizi, UMS akan terus bekerjasama dengan MyIPO untuk memberikan pendedahan dan pengetahuan kepada orang ramai dan komuniti mengenai harta intelek.

Turut hadir pada majlis perasmian itu ialah Pengarah MyIPO Cawangan Sabah, Law Sha Gek dan Timbalan Dekan Fakulti Kewangan Antarabangsa Labuan (FKAL), Dr Mohd Rizal  Abd Hamid. -SS

Sumber: Azri Onn, UMSKAL