UMS Lancar EVIC dan Visit UMS 2016/2017

RABU, 03 OGOS - Universiti Malaysia Sabah (UMS) hari ini melancarkan EcoCampus Visitor Information Centre (EVIC), sebuah pusat sehenti yang menyediakan maklumat dan mempromosikan pakej-pakej pelancongan di UMS.

Serentak dengan pelancaran itu ialah pengenalan lima pakej pelancongan merangkumi pakej harian dan pakej bermalam berasaskan Green Tourism dan Nature Tourism iaitu, Pakej Lawatan Galeri & Muzium (Gallery & Museum Tour), Pakej Penghayatan Alam Semulajadi (Nature Delight Tour), Pakej Warisan Arkitektual (Architecture Heritage Tour), Pakej Penghayatan Senja (Sunset Tour) dan Kem Pendidikan Alam Semulajadi (Nature Education Camp) dengan kadar bayaran yang berpatutan.

Menurut Naib Canselor UMS, Prof Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah, antara komponen penting yang ditempatkan di pusat ini adalah pusat galeri dan penerangan pelancongan, pembelian tiket berpusat dan pakej pelancongan serta kedai cenderahati.

“Pembinaan bangunannya pula menepati usaha penjenamaan EcoCampus yang menyaksikan tidak ada pembinaan sebuah bangunan baharu, tetapi hanya melibatkan pengubahsuaian ruang makmal di Fakulti Sains dan Sumber Alam ke UMS-EVIC,” katanya dalam ucapan aluan semasa majlis pelancaran.

Majlis itu juga memperlihatkan pelancaran Visit UMS 2016/2017 yang menjadikan UMS sebagai Universiti Awam yang pertama memperkenalkan program sedemikian di Borneo.

Dilaksanakan di bawah seliaan Pusat EcoCampus UMS, pelancaran tersebut disempurnakan Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Seri Panglima Masidi Manjun.

Hadir sama, Pengarah Pusat EcoCampus UMS, Prof. Madya Dr. Justin Sentian dan Pegawai-pegawai Utama UMS. -SS