Hypnotherapy Sebagai Kaedah Mengawal Tekanan Di Tempat Kerja

KHAMIS, 04 OGOS – Unit Penyelidikan Psikologi dan Kesihatan Sosial (UPPsiKS) Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah menganjurkan ‘Bengkel Praktis Relaksasi Menggunakan Kaedah Hypnotherapy’.

Bertempat di Bilik Seminar 5, Fakulti Psikologi dan Pendidikan, lebih 50 peserta terdiri daripada kakitangan dan pelajar UMS, serta kakitangan dari jabatan kerajaan dan agensi luar hadir pada bengkel tersebut.

Menurut Ketua UPPsiKS, Dr. Ferlis Bullare, bengkel ini bertujuan untuk membantu peserta mengekalkan keseimbangan minda dan fizikal untuk mencapai kesejahteraan dalam diri.

Tambah beliau, tekanan sama ada di tempat kerja mahupun di rumah boleh mempengaruhi kesihatan mental yang merangkumi aspek psikologi, fizikal  dan minda jika dibiarkan berlanjutan.

“Keperluan terapi sebegini adalah kerana kita semua menghadapi pelbagai situasi di tempat kerja atau di rumah, dan hypnotherapy mampu membantu kita mengawal stress sekali gus meningkatkan produktiviti kerja,” katanya.

Beliau turut berharap  para peserta bengkel dapat mempelajari dan membuat latihan teknik relaksasi menggunakan kaedah hypnotheraphy ke atas diri sendiri demi manfaat kesihatan minda dan fizikal peserta.

Bengkel yang dikendalikan oleh pengamal bidang kaunseling dan perubatan Islam, Tuan Haji Mohd Maktar Imam  Haji Nor antara lain mengetengahkan pengetahuan asas tentang kaedah hypnotherapy dan juga mengaplikasikan teknik tersebut kepada peserta. -MA-