Makmal Haemostasis UMS Terima Pengiktirafan Antarabangsa

JUMAAT, 5 OGOS – Makmal Haemostasis Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) Universiti Malaysia Sabah (UMS) diiktiraf menepati piawaian antarabangsa apabila menerima penganugerahan Sijil Akreditasi MS ISO 15189 oleh Jabatan Standard Malaysia.

Penganugerahan sijil tersebut disampaikan oleh Pengarah Jabatan Standard Malaysia, Shaharul Sadri Alwi kepada Naib Canselor, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah dalam satu majlis di Galeri Majlis, pagi tadi.

Melalui akreditasi tersebut, Makmal Haemostasis UMS kini mampu memberikan perkhidmatan secara bertauliah dari segi ujian sampel kepada pengguna akhir, sama ada dari hospital kerajaan mahupun pesakit sendiri.

Terdahulu, Datuk Harun dalam ucapannya berkata,  pencapaian ini adalah satu peristiwa penting dalam sejarah UMS dengan satu daripada 100 buah makmal yang terdapat di kampus UMS mendapat pengiktirafan tersebut.

“Usaha ini telah dimulakan pada tahun 2013 dan setelah hampir dua setengah tahun, akhirnya Makmal Haemostasis UMS mendapat pengiktirafan  akreditasi tersebut, sekali gus menyaksikan kejayaan FPSK mencapai aspirasi  dengan pengurniaan “Sijil Akreditasi dalam bidang Ujian Perubatan: Hematologi", katanya.

Ujar beliau, dengan pencapaian ini juga telah melonjakkan nama UMS sebagai salah satu pusat kecemerlangan akademik yang terbaik di rantau ini.

Turut hadir pada majlis tersebut Dekan FPSK UMS, Prof Dr Zainal Arifin Mustapha dan Pengarah Makmal Haemostasis FPSK Prof. Madya Dr Thiruchelvam Ayadurai. -MA-

Foto: Ernest Berinus