UMS Bangunkan Pusat Penyelidikan Makanan Ternakan

ISNIN, 8 OGOS – Usaha Universiti Malaysia Sabah (UMS) membangunkan Pusat Penyelidikan Makanan Ternakan di Apin-Apin, Keningau disokong penuh oleh Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah, Datuk Hj. Sairin Hj. Karno.

Bercakap ketika merasmikan Program Keusahawanan Tani dan Kemasyarakatan UMS di SMK Apin-Apin baru-baru ini, beliau menegaskan industry ternakan di Sabah mempunyai potensi yang besar untuk dibangunkan.

“Kedudukan Sabah yang strategic dan bebas daripada penyakit major ternakan memberikan kita kelebihan untuk membangunkan industry ternakan. Bagaimanapun, kos makanan ternakan merupakan penghalang utama kerana kos makanan ternakan yang tinggi menyebabkan kos operasi juga meningkat,” katanya.

Datuk Sairin turut mengharapkan agar penubuhan pusat ini dapat membantu kerajaan negeri dalam memformulasikan makanan ternakan yang berkhasiat dengan kos yang lebih munasabah serta menggunakan sumber-sumber makanan yang ada di Sabah.

Beliau turut menambah, kerajaan negeri menerusi Dasar Pertanian Negeri Sabah lebih memfokuskan kepada pembangunan food security dan food production di Sabah.

“Dengan adanya pusat sebegini, program keusahawanan ini serta sokongan padu daripada UMS, kerajaan negeri mengharapkan lebih ramai lagi usahawan muda khususnya para belia yang dapat menjadi usahawan Berjaya dan ternama, dan seterusnya membantu dalam pembangunan industri pertanian di Sabah,” katanya.

Turut hadir memeriahkan program selama sehari itu ialah Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah, Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UMS, Prof. Dr. D Kamarudin D Mudin, Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi UMS, Prof. Dr. Shahril Yusof, Pendaftar UMS, No’man Datuk Ahmad, Pegawai-pegawai Kanan UMS, pelajar SMK Apin-Apin dan penduduk kampong berdekatan. -CD-

Foto: Musaab Umair