Ops Jelajah Cyber Diadakan di UMS Bermula Esok

SELASA, 09 OGOS - CyberSecurity Malaysia dengan kerjasama Universiti Malaysia Sabah (UMS)

akan menganjurkan Ops Jelajah Cyber 2.0  bermula esok sehingga Khamis.

Program yang dianjurkan dibawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) bertujuan untuk meningkatkan kesedaran keselamatan siber dan maklumat dalam kalangan masyarakat tempatan.

Ia juga bagi membantu masyarakat setempat ke arah meningkatkan kesejahteraan ekonomi melalui pelaksanaan perkhidmatan, peningkatan kemahiran atau inovasi yang boleh dilaksanakan dalam cara yang mampan.

Dikenali sebagai Inovasi Sosial MOSTI (MSI), program tersebut akan diadakan di Dewan Kuliah Pusat 2 UMS.

Kira-kira 30 peserta yang terdiri daripada usahawan, wakil agensi dan badan kerajaan, badan-badan bukan kerajaan serta persatuan akan menyertai program berkenaan.

Program latihan itu akan memberi pendedahan kepada peserta berkaitan pelbagai perkhidmatan yang disediakan oleh CyberSecurity Malaysia, seperti Pusat Bantuan Cyber999 serta perkhidmatan baik pulih dan sanitasi data.