UMS Pelawa Industri Manfaatkan PPRN

JUMAAT, 12 OGOS - UMS adalah sebuah universiti awam yang mempunyai kelengkapan yang boleh digunakan untuk melaksanakan penyelidikan dalam Jaringan Penyelidikan Awam-Swasta (PPRN), sebuah program yang dilaksanakan di bawah Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT).

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dr Shahril Yusof berkata, para usahawan di negeri ini khususnya Penggiat Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) boleh menggunakan kemudahan di UMS untuk membantu dalam mengendalikan perindustrian masing-masing.

Pada masa sama jelasnya, UMS turut menyediakan satu ruang kepakaran untuk digabungkan bersama pihak industri dalam menyelesaikan permasalahan yang dihadapi oleh pengusaha tempatan Sabah.

“Ini adalah satu peluang yang amat baik untuk kita manfaatkan  kepakaran yang ada di universiti awam termasuklah UMS bagi menyelesaikan kekurangan para pengusahan industri.

“Kerajaan juga menyediakan dana khusus untuk universiti serta industri bagi menyelesaikan masalah-masalah berkaitan aspek pengeluaran,” katanya ketika berucap mewakili Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah pada majlis perasmian Seminar dan Bengkel PPRN Siri Jelajah Negeri Sabah  di Dewan Resital semalam.

Majlis tersebut dirasmikan Menteri Pembangunan Perindustrian, Datuk Seri Panglima Raymond Tan Shu Kiah yang diwakili oleh pembantunya Datuk Bolkiah Ismail.