FPEP UMS Jalin Kolaborasi Dengan Akita International University

ISNIN, 15 OGOS - Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP), UMS telah mengelolakan secara bersama dengan Akita International University (AIU) dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Program Summer School 2016 melibatkan pelajar-pelajar dari AIU dan UTM.

Program ini yang berlangsung selama 10 hari bermula dari 8 hingga 18 Ogos 2016 turut mendapat sokongan padu dari Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, agensi-agenis pelancongan di peringkat negeri, serta komuniti terlibat.

Menurut Dekan FPEP, Prof. Madya Dr Raman Noordin, kolaborasi-kolaborasi seumpama itu bukan sahaja dapat meningkatkan pengetahuan pelajar mengenai keindahan flora dan fauna Sabah, bahkan juga menjadi ruang untuk pelajar, khususnya pelajar antarabangsa dan dari Semenanjung Malaysia untuk mengalami sendiri budaya dan corak hidup masyarakat tempatan, khususnya di kawasan luar bandar negeri Sabah.

“Program ini turut menjadi medan terbaik untuk membudayakan budaya penyelidikan secara hands-on experience dalam kalangan pelajar,” katanya dalam ucapan alu-aluan beliau sempena program tersebut.

Berkonsepkan  Project Based Learning, Summer School 2016 yang melibatkan pelajar-pelajar Program Pelancongan dari tiga buah universiti  tersebut turut memberi peluang kepada peserta untuk mendalami isu-isu terkini dalam bidang pelancongan seperti Green Economy in Tourism, dan Good Governance of Protected Area melalui pengisian program siri siri ceramah dan juga sesi perkongsian bersama pemain industri seperti Lembaga Penggalakan Pelancongan Sabah, Taman taman Sabah dan Pengusaha homestay Walai Tokou di Kundasang.

Seiringan dengan program itu juga, satu majlis menandatangani surat niat telah dijalankan di antara AIU dan FPEP, UMS dengan hasrat untuk menggalakkan kerjasama dan hubungan yang kukuh dalam bidang kerjasama akademik dan penyelidikan, pertukaran pelajar, pertukaran budaya dan penganjuran persidangan antara FPEP UMS dan AIU, Jepun.

Turut hadir pada majlis tersebut adalah Pengarah Pusat  Perancangan Inovatif dan Pembangunan UTM,  Prof Dr Amran Hamzah; Timbalan Pengarah Pusat Asia Timur dan Penyelidikan, AIU, Prof Madya Tetsuya Toyoda; dan Timbalan Dekan Penyelidikan & Inovasi, FPEP, Dr Rini Suryati Sulong.

Sumber: Jakaria Dasan, FPEP UMS