Persidangan Pendidikan Malaysia Berlangsung dengan Jayanya

SELASA, 16 OGOS 2016- Persidangan Pendidikan Malaysia kali ke-10 (MSC10) berlangsung dengan jayanya di Dewan Resital, Universiti Malaysia Sabah (UMS) semalam.

Dianjurkan  bersama oleh  Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan UMS serta Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), majlis perasmiannya disempurnakan Menteri Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Pengguna Sabah, Datuk Hajah Jainab Datuk Seri Panglima Haji Ahmad Ayid.

Dalam ucapannya beliau berkata,  persidangan ini mampu meluaskan dan mengembangkan lebih besar skop pendidikan di Malaysia dan ASEAN untuk menuju taraf pendidikan yang setanding dengan negara-negara lain.

Beliau juga menyentuh tentang isu perbezaan jantina yang sering menjadi topik perbincangan utama di peringkat antarabangsa.

“Kita tidak harus menafikan bahawa telah ramai wanita mencapai kejayaan dan melibatkan diri dalam pelbagai aspek yang menyumbang kejayaan di dalam negara pada masa kini,” katanya.

Bertemakan Globalisasi dan Wilayah: Konteks Malaysia dalam Pembangunan Komuniti ASEAN, majlis tersebut turut dihadiri Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dr. Shahril Yusof dan Presiden Persatuan Sains Sosial Malaysia (PSSM), Prof. Dr. Rashila Ramli.

Sumber: Abduh Warren, Pelatih UMS