UMS 4WDVC Laksanakan Program Explorasi Komuniti Di Kg. Magandai

SELASA, 23 OGOS - Kelab Sukarelawan Pacuan Empat Roda Universiti Malaysia Sabah (UMS 4WDVC) telah berjaya melaksanakan tanggungjawab sosial korporat (CSR) menerusi Program Eksplorasi Komuniti ke Kg. Magandai, Kota Marudu baru-baru ini.

Program yang berlangsung selama 3 hari itu bertujuan untuk membantu masyarakat di kawasan pedalaman dalam membangunkan amalan ekologi lestari, dikendalikan di bawah kepimpinan Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi UMS, Profesor Dr. Shahril Yusof, merangkap Presiden UMS 4WDVC.

Menurut Prof. Shahril, UMS 4WDVC kerap kali terlibat dalam misi CSR yang melibatkan penggunaan kenderaan pacuan 4 roda dan untuk kali ini Kg. Magandai dipilih memandangkan laluan untuk sampai ke kampung tersebut sangat sukar dan mencabar.

“Sukarelawan yang terdiri daripada kakitangan UMS seramai 27 orang melakukan aktiviti penanaman pokok durian di kawasan sekolah sebagai usaha CSR mereka.

“Pelajar sekolah turut diajar tentang betapa penting menanam pokok buah-buahan dan bertanggungjawab untuk menjaga pokok-pokok yang ditanam,” katanya.

Prof. Shahril juga berkata, selain daripada aktiviti menanam pokok, sukarelawan juga turut melakukan aktiviti jungle trekking ke Kg. Minisulang yang terletak kira-kira lapan kilometer dari Kg. Magandai untuk menghayati dan mengalami sendiri pengalaman penduduk kampung yang terpaksa menggunakan trek hutan sebagai laluan rutin.

Pada sebelah malamnya pula, satu program bicara motivasi bersama pelajar SK Magandai telah disampaikan oleh Dr. Abd. Hakim Mohad, pensyarah kanan Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa UMS yang menekankan kepentingan untuk berjaya dan usaha berterusan demi mencapai tingkat pendidikan tinggi hingga ke universiti.

Kumpulan UMS 4WDC juga turut menyalurkan bantuan beras kepada golongan tua di Kg. Magandai sebelum kembali semula ke Kota Kinabalu.