IPMB UMS Berjaya Hasil Bibit Ketam Bakau

ISNIN, 29 OGOS – Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB) Universiti Malaysia Sabah sekali lagi mencatat sejarah dalam bidang penyelidikan hasil kejayaan saintis UMS dalam menghasilkan bibit ketam daripada spesies ketam bakau (Scylla Tranquebarica).

Pengarah IPMB, Prof. Dr. Rossita Shapawi berkata, kejayaan menghasilkan bibit ketam itu satu pencapaian yang sangat signifikan dalam industri akuakultur dan sumber perikanan kerana usaha ini memungkinkan penghasilan bibit ketam untuk penternakan secara komersil.

“Tidak seperti ikan yang sebahagian bekalan diperoleh daripada akuakultur, bekalan ketam bergantung sepenuhnya daripada habitat liar yang ditangkap dari kawasan semula jadi.

“Justeru,penemuan ini adalah signifikan dalam perkembangan industri akuakultur di negeri ini, kerana berbeza dengan Semenanjung Malaysia, spesis S.tranquebarica merupakan spesis dominan di Sabah dan selalu ditemui dijual di pasar-pasar dan restoran makanan laut,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu sidang media pengumuman kejayaan tersebut di Hatcheri Udang, IPMB UMS baru-baru ini.

Beliau menambah, usaha pembiakan dalam sangkar bagi spesies ketam bakau telah bermula sejak 2012 dan di peringkat awal, beberapa masalah dihadapi termasuk jangkitan penyakit yang mengakibatkan kematian sejumlah besar ketam induk.

“Dengan adanya penyelidikan yang dijalankan oleh kumpulan penyelidik IPMB, kita telah mengenal pasti punca jangkitan penyakit itu dan mewujudkan langkah pencegahan bagi memperbaiki atau meningkatkan pengurusan induk dan larva.

“Sejak itu, pihak kami berjaya mempertingkatkan mutu kematangan ketam induk dalam sangkar melalui pelbagai usaha seperti penambah baikan nutrisi induk, simulasi aktiviti pasang surut serta mewujudkan habitat yang meniru habitat asal di kawasan bakau,” katanya.

Ujarnya lagi, pihaknya akan meneruskan pelbagai kajian termasuk membuat kolaborasi bersama Tokyo University of Marine Science and Technology dalam bidang penghasilan larva ketam bakau bagi memperoleh dapatan yang lebih baik dan seterusnya menyumbang kepada industri akuakultur dan sumber perikanan.