Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

UMS Terima 4,579 Pelajar Baharu

ISNIN, 29 OGOS - Universiti Malaysia Sabah (UMS) menerima seramai 4,579 kemasukan Pelajar Baharu bagi  Sesi 2016/2017, satu peningkatan berbanding sesi terdahulu seramai 4,481.

Menurut Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah, daripada jumlah tersebut, 47 peratus adalah anak jati dari Sabah.

“Jumlah berkenaan mencatatkan seramai 2,107 pelajar dari Sabah, manakala 52 peratus ialah pelajar dari Semenanjung Malaysia dan Sarawak iaitu masing-masing dengan jumlah 1,927 dan 377 pelajar.

Selebihnya adalah pelajar antarabangsa, iaitu seramai 168 orang merangkumi dari beberapa buah negara termasuk China, Brunei, Jerman, Afrika Selatan, Thailand, Indonesia, Tanzania, Sri Lanka, Pakistan, Jordan, Korea, Vanuatu dan Timor Leste,” katanya.

Jelasnya kemasukan pelajar antarabangsa juga turut meningkat sebanyak 30 orang berbanding sesi sebelumnya seramai 138 orang.

“Peningkatan ini antara lain adalah kerana UMS giat dalam usaha mempromosikan universiti di peringkat antarabangsa melalui pameran pendidikan bagi menggalakkan kemasukan pelajar asing.

“Selain itu, UMS juga banyak menjalinkan kerjasama dengan pihak luar atau agen lain untuk mempromosi dan mendapatkan lebih ramai pelajar antarabangsa untuk datang ke sini,” katanya.

Beliau menambah, sejumlah 13 pelajar golongan orang kelainan upaya (OKU) juga diterima masuk di UMS, selain 100 tempat kepada pelajar tergolong dalam kategori isi rumah 40 peratus terendah (B40) melalui program tanggungjawab sosial korporat (CSR) UMS.

“CSR ini adalah satu inisiatif UMS dalam menjalankan tanggungjawab memastikan pelajar kurang berkemampuan dapat meneruskan pengajian ke peringkat universiti,” ujarnya.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36