UPPsiKS Anjur Bengkel Sehari Bersama Warga Kolej Teknikal Yayasan Sabah

KHAMIS, 1 SEPTEMBER –  Universiti Malaysia Sabah (UMS) melalui Unit Penyelidikan Psikologi dan Kesihatan Sosial (UPPsiKS), Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) telah menganjurkan Bengkel Pengenalan dan Praktis Psikologi Kesejahteraan Bersama Warga Kolej Teknikal Yayasan Sabah (KTYS) baru-baru ini.

Bertempat di Bilik Seminar 5,FPP, bengkel tersebut antara lain bertujuan memberi kesedaran kepada masyarakat luar mengenai kewujudan dan perkhidmatan psikologi yang juga ditawarkan kepada masyarakat seluruh Sabah.

Menurut Ketua UPPsiKS, Dr. Ferlis Bullare, selain mendengar taklimat, para peserta juga berpeluang melawat dan melihat sendiri kemudahan, alat dan perkhidmatan seperti hypnotheraphy, makmal Bio-Neurofeedback dan alat ujian personaliti yang disediakan oleh pihak UPPsiKS.

“Adalah menjadi harapan agar bengkel ini dapat memberi pengetahuan berguna kepada para peserta sekali gus berupaya meningkatkan motivasi mereka,” katanya.

Melalui bengkel ini pelajar didedahkan tiga tajuk utama, Memahami Psikologi Kebahagiaan dan Personaliti, EQ dan Peranan Hypnotheraphy, Pengenalan dan Aplikasi Neurofeedback, disampaikan oleh Dr. Ferlis dan dua pensyarah FPP, Dr. Lailawati Madlan dan Jasmine Adela Mutang.

Bengkel sehari itu dihadiri seramai 50 orang pelajar KTYS.