Siswa-siswi Baharu UMS Diingat Patuhi Peraturan Universiti

JUMAAT, 2 SEPTEMBER – Siswa-siswi baharu Universiti Malaysia Sabah (UMS) diingatkan agar mematuhi akta, perlembagaan, peraturan dan tatatertib seperti yang dikuatkuasakan di universiti.

Naib Canselor UMS, Prof. Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, pematuhan ini bukanlah bertujuan untuk menyekat kebebasan, tetapi untuk membentuk para pelajar supaya berdisiplin dan tidak mendatangkan masalah terhadap mana-mana pihak.

“Elakkanlah diri daripada mengikuti sebarang bentuk aktiviti yang mengancam keselamatan dan keharmonian masyarakat dan negara.

“Jangan mudah terpengaruh atau mengikut-ikut anasir luar yang belum tentu agendanya, kerana semua ini hanya akan merosakkan masa depan anda.

“Apabila sibuk menyertai kegiatan sebegini, maka pelajaran pun akan terabai kerana fokus anda sudah menyimpang, sementara jiwa anda pula sentiasa memberontak, dan pihak universiti tidak akan berkompromi dalam hal-hal yang melanggar peraturan dan disiplin,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya sempena Majlis Lafaz Ikrar  dan Aku Janji Pelajar Baharu UMS Sesi 2016/2017 di Dewan Canselor.

Ujarnya, majlis lafaz ikrar pelajar ini diharap akan membantu siswa-siswi UMS  menentukan matlamat masing-masing.

“Jangan ada lagi yang masih tercari-cari tujuan asal melanjutkan pelajaran ke universiti.

“Apabila menjejakkan kaki ke UMS, tujuannya adalah satu iaitu untuk menimba ilmu agar dapat mencapai cita-cita,” tegas beliau.

Hadir sama pada majlis itu Ketua Menteri Sabah merangkap Pro Canselor UMS, Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman.