Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Fokus Tanggungjawab Timba Ilmu Pengetahuan, Jadi Produk Kebanggaan UMS

JUMAAT, 2 SEPTEMBER – Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi Malaysia, Datuk Mary Yap Kain Ching berpesan kepada siswa-siswi baharu Universiti Malaysia Sabah (UMS) agar memberikan fokus sepenuhnya kepada tugasan atau tanggungjawab utama iaitu menimba ilmu pengetahuan.

Katanya, beliau percaya sekiranya pelajar dapat memenuhi tanggung jawab ini, UMS bakal melahirkan produk terbaik yang akan menjadi kebanggaan rakyat dan negara khususnya Negeri Sabah dalam empat atau lima tahun akan datang.

“Manfaatkan segala peluang yang ada untuk menimba ilmu dan mengasah bakat dengan sebaik mungkin supaya anda menjadi insan yang berjaya, kerana dalam menghadapi persaingan global yang semakin sengit, banyak ilmu dan kemahiran baharu yang perlu dikuasai sebelum anda melangkah ke alam pekerjaan.

“Jadi, berusahalah menjadi yang terbaik kerana dalam dunia kompetitif hari ini hanya yang terbaik akan berjaya,” katanya dalam satu majlis ramah mesra bersama pelajar baharu UMS di Dewan Canselor.

Beliau menambah, Kementerian Pendidikan Tinggi sentiasa komited dalam usaha-usaha memartabatkan pendidikan tinggi antaranya melalui Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (Pendidikan Tinggi) yang telah mula dirangka pada tahun 2013.

“Laungan “Soaring Upwards” menjadi kata keramat yang mampu menaikkan semangat semua warga pendidikan tinggi dalam mendokong usaha-usaha merealisasikan akses kepada kejayaan, kualiti standard antarabangsa yang tinggi, ekuiti untuk semua pelajar, perpaduan dan efisiensi yang tinggi dalam pelaksanaan dasar dan program pendidikan,” katanya.

Turut hadir Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah dan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Madya Dr. Ismail Ali.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36