Kerjasama UMS, NRO dan JICA Cara Terbaik Urus Pemuliharaan Biodiversiti

JUMAAT, 09 SEPTEMBER - Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, kerjasama tiga penjuru menjadi cara terbaik di peringkat antarabangsa untuk menentukan pembangunan mampan serta pengurusan pemuliharaan ekosistem di negara-negara membangun secara bersepadu.

Katanya, langkah itu akan dicapai menerusi Program Latihan Negara Ketiga (TCTP) Sabah yang dijalankan bagi pusingan ketiga tahun ini.

“Institut Biologi Tropika dan Pemuliharaan (IBTP) selaku institusi latihan akan menyelaraskan aktiviti TCTP dengan pejabat Sumber Asli (NRO) Kerajaan Negeri.

“Penyelarasan aktiviti oleh NRO ini disokong penuh oleh pelbagai agensi termasuklah Jabatan Perhutanan Sabah, Jabatan Hidupan Liar Sabah, Taman-Taman Sabah (TTS) dan Pusat Biodiversiti Sabah (SaBC).

“Program latihan ini juga akan diletakkan di bawah Program Kerjasama Teknikal Malaysia (MTCP) yang kini di bawah bidang kuasa Kementerian Luar Negeri Malaysia,” katanya ketika merasmikan pelancaran TCTP Sabah 2016 yang bertemakan ‘Kursus Biodiversiti Bersepadu dan Latihan Pemuliharaan Ekosistem’, kelmarin.

Datuk Harun berkata, MTCP dan Kerajaan Jepun melalui Agensi Kerjasama Antarabangsa Jepun (JICA) akan bersama-sama membiayai program latihan berkenaan.

“Para peserta TCTP tahun ini adalah dari Negara India, Uganda, Botswana, Afrika Selatan, Myanmar, Sri Lanka, Vietnam, Kemboja, Filipina dan Thailand,” katanya.

Justeru beliau berharap agar kerjasama itu akan terus terjalin di antara organisasi yang terlibat sekali gus menjadikan Sabah sebagai model kecemerlangan pemuliharaan biodiversiti dan ekosistem peringkat kebangsaan, serantau  dan seluruh dunia.