UMS Korban 10 Ekor Lembu

SELASA, 13 SEPTEMBER – Sebanyak 10 ekor lembu dikorbankan oleh pihak Universiti Malaysia Sabah bersempena dengan sambutan Aidiladha peringkat UMS.

Lima ekor lembu disembelih di perkarangan Masjid UMS pagi tadi, manakala selebihnya disembelih di perkarangan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UMS, Masjid UMS, dan di Kampung Giling, Tuaran pada pagi Hari Raya Aidiladha, kelmarin.

Menurut Pegawai Hal Ehwal Islam Kanan UMS, Ustaz Razali Saibin, acara penyembelihan pada pagi tadi melibatkan seramai lebih 50 warga kakitangan UMS, dan bermula dengan taklimat ringkas oleh Konsultan Penyembelihan Halal, Ustaz Sablee Abdul Rahman.

“Taklimat awal diberikan adalah bagi memperingatkan kembali kaedah penyembelihan mudah yang diajar dalam satu siri kursus yang dianjurkan sebelum ini.

“Penglibatan golongan muda dalam acara ibadah korban pada kali ini amat menggalakkan, dan perkembangan ini sesuatu yang positif memandangkan tenaga muda sememangnya diperlukan bagi aktiviti-aktiviti menumbangkan lembu-lembu korban tersebut,” katanya.

Dalam pada itu, Ustaz Sablee turut berharap agar golongan muda terus melibatkan diri dalam aktiviti penyembelihan dan ibadah Qurban kerana ibadah ini berkait rapat dengan makanan seharian masyarakat.

“Golongan belia wajar mempelajari teknik penyembelihan haiwan secara mudah dan halal bagi memastikan sumber daging halal sentiasa berterusan.

“Anak muda seawal usia 12 tahun boleh mula mempelajari kaedah penyembelihan, dimulakan dengan penyembelihan ayam atau kambing, kerana ini adalah satu kemahiran yang mereka boleh amalkan di mana-mana sahaja,” ujarnya.