UMS Lancar Fun Fitness, Meterai MoU dengan Special Olympics Sabah

KHAMIS, 15 SEPTEMBER - Kerjasama Universiti Malaysia Sabah (UMS) dengan Special Olympic Sabah dapat mempergiatkan lagi penglibatan mahasiswa dengan aktiviti kemasyarakatan, kata Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah.

Katanya, kerjasama antara UMS dan Special Olympic Sabah juga dapat meningkatkan aktiviti pengajaran dan pembelajaran terutama dalam membangunkan semangat kesukarelawanan dalam kalangan pelajar.

“UMS bukan sahaja ingin melahirkan graduan yang intelektual, berpengetahuan dan serba boleh, malah kami juga ingin melahirkan graduan yang mampu menyumbang jasa dan bakti kepada masyarakat luar apabila bergraduat kelak,” katanya.

Beliau berucap demikian pada Majlis Pelancaran Fun Fitness 2016 dan Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara UMS dan Special Olympics Sabah.

Datuk Harun berkata, jalinan kerjasama itu merupakan salah satu usaha yang baik dilakukan Program Sains Sukan, Fakulti Psikologi dan Pendidikan, UMS untuk membawa masuk industri ke dalam persekitaran kampus.

“Ini sekali gus akan membantu mendekatkan jurang antara institusi pengajian tinggi dengan pihak luar yang terlibat secara langsung dengan masyarakat dan menyediakan peluang pekerjaan.

“Kerjasama ini juga merupakan titik permulaan perjuangan untuk menyediakan peluang sama rata dalam aktiviti sukan untuk golongan istimewa ini,” tambahnya.

Menyentuh mengenai pelancaran program Fun Fitness, Datuk Harun berkata, ia merupakan program penilaian kecergasan fizikal dan pemprograman senaman bagi setiap golongan kurang upaya yang berbeza keperluan.

Beliau berkata, tujuannya untuk mendidik atlet golongan istimewa, keluarga dan jurulatih tentang kepentingan setiap komponen kecergasan fizikal.

“Saya difahamkan penubuhan unit khas FunFitness di Pusat Kecergasan dan Rehabilitasi, Fakulti Psikologi dan Pendidikan menjadikan UMS sebagai pelopor Program FunFitness di rantau Asia Pasifik,” katanya.

Majlis pelancarannya disempurnakan Menteri Belia dan Sukan Sabah, Datuk Hj. Tawfiq Hj. Abu Bakar Titingan, dan juga dihadiri oleh Pengarah Operasi Special Olympics Asia Pacific, Simon Koh.

Datuk Tawfiq turut menyaksikan pemeteraian MoU antara Datuk Harun bagi pihak UMS dengan Presiden Special Olympic Sabah, Datuk Haji Safari Manan.