19 Lagi Pelajar Antarabangsa Sertai UMS

ISNIN, 19 SEPTEMBER - Seramai 19 lagi pelajar antarabangsa mendaftar di Universiti Malaysia Sabah (UMS) melalui program mobiliti pelajar.

Kesemua pelajar tersebut berasal dari lima negara iaitu Korea Selatan, Indonesia, Jerman, Brunei dan Thailand.

Menurut Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah, penglibatan para pelajar berkenaan dalam program itu di UMS bukan hanya dapat memberi ruang pembelajaran kepada mereka, malah dapat berkongsi kemahiran yang dimiliki kepada masyarakat.

“UMS berharap agar anda semua akan menjadikan universiti ini pilihan untuk meneruskan pengajian di peringkat Sarjana dan Doktor Falsafah kelak,” katanya ketika berucap dalam satu majlis mengalu-alukan ketibaan kumpulan pelajar itu di Cafe D’Sireh, hari ini.

Datuk Harun turut menasihatkan para pelajar berkenaan untuk mempelajari budaya dan bahasa yang terdapat di negeri ini agar dapat menjadi nilai tambah kepada mereka selama enam bulan berada di UMS.

Empat fakulti yang terlibat dalam program mobiliti tersebut adalah Fakulti Komputeran dan Infomatik (FKI), Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP), Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) serta Fakulti Sains dan Sumber Alam (FSSA).

Untuk rekod, UMS setakat ini mempunyai 713 pelajar antarabangsa yang mengikuti program diploma, ijazah sarjana muda, ijazah sarjana dan latihan industri.

Foto: Suzeanywati Gasinin