PML Adakan Lawatan Sambil Belajar Ke Muzium Negeri Sabah

SELASA, 20 SEPTEMBER – Program Daycare dan Transit, Pusat Minda Lestari (PML) Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah mengadakan lawatan sambil belajar ke Muzium Negeri Sabah baru-baru ini.

Lawatan ini telah disertai oleh seramai 52 orang murid berumur antara 4 tahun hingga 6 tahun dan diiringi oleh 8 orang guru termasuk penyelia program Daycare dan Transit, Jaini Sapirai.

Menurut Jaini, lawatan ini bertujuan memupuk semangat cintakan negara dalam kalangan murid-murid dengan mengetahui mengenai sejarah tanah air.

“Mereka berpeluang melihat secara nyata tinggalan sejarah negara selain dapat memperkembangkan sosio emosi, daya intelek dan perkembangan motor kasar dalam membantu perkembangan peringkat awal kanak-kanak,” katanya.

Menurutnya lagi, murid-murid juga berpeluang meneroka artifak-artifak sejarah zaman dahulu kala yang terdapat di muzium, selain berkesempatan melihat sendiri haiwan-haiwan yang telah diawet. serta merasai sendiri pengalaman bermain beberapa jenis permainan berkaitan alam sains.

“PML giat melaksanakan aktiviti luar pada musim cuti sekolah sebagai usaha membantu menambah ilmu dan kecerdasan minda kanak-kanak PML,” ujarnya.

Sumber: Pusat Minda Lestari