UMS Anjur Forum Virus Zika, Salur Maklumat Kepada Orang Awam

RABU, 21 SEPTEMBER – Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah menganjurkan Forum Kesihatan Awam Mengenai Virus Zika yang bertujuan untuk menyalurkan maklumat kepada orang ramai mengenai pencegahan virus tersebut.

Menurut Timbalan Dekan FPSK, Prof. Dr. Ahmad Faris Abdullah, melalui penganjuran forum ini dapat memberikan maklumat yang lebih jelas mengenai peranan Jabatan Kesihatan dan posisi UMS sebagai institusi ilmiah dalam menangani isu berkaitan penyakit berjangkit.

“UMS sentiasa prihatin terhadap isu semasa, terutama mengenai kes yang boleh mengancam nyawa seperti virus zika.

“Justeru, peluang untuk mengumpulkan pakar-pakar dari UMS bersama pihak dari Jabatan Kesihatan dalam satu forum dapat digunakan sebagai platform kepada perkongsian ilmu dan kepakaran antara kedua-dua pihak, sekali gus mampu memberi manfaat kepada komuniti setempat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mewakili Naib Canselor UMS, Prof. Dr. Mohd Harun Abdullah merasmikan forum tersebut di Auditorium Utama, FPSK.

Dalam pada itu, Pegawai Kesihatan Kawasan Kota Kinabalu, Dr. Jiloris F Dony berkata, kajian menyeluruh serta pemerhatian mendalam diperlukan bagi mengenal pasti tahap keseriusan jangkitan virus Zika di Sabah.

Ujarnya, kerjasama bersama institusi ilmiah seperti UMS mampu membuka peluang agar lebih banyak penyelidikan berkaitan virus Zika dijalankan secara spesifik.

Lebih 500 orang hadir pada forum yang berlangsung selama sehari itu.