UMS – MOSTI anjur Seminar Antarabangsa

SELASA, 27 SEPTEMBER - Seramai 30 orang menghadiri seminar CTI Regional Exchange (REX) on Climate Change Adaptation yang dianjurkan oleh Universiti Malaysia Sabah (UMS) dengan kerjasama Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Malaysia  (MOSTI), semalam.

Seminar dua hari itu antara lain bertujuan membincangkan penubuhan Pusat Kecemerlangan (CoE) berkenaan adaptasi perubahan iklim dalam kalangan negara-negara ahli Inisiatif Segitiga Terumbu Karang (CTI).

Menurut Timbalan Ketua Setiausaha (Sains) MOSTI, Prof. Madya Dr. Ramzah Dambul, seminar tersebut dapat memberi ruang perbincangan mengenai peluang baharu berkaitan sains dan teknologi yang akan muncul hasil daripada fenomena perubahan iklim, sekali gus dapat menyumbang kepada sektor ekonomi setiap negara, budaya masyarakat pesisir dan sumber alam yang mampan.

Beliau merasmikan seminar tersebut di Ballroom Pan Pacific Sutera Harbour, Kota Kinabalu.

Seminar itu juga turut membuka ruang pembentangan kertas kerja daripada lapan negara iaitu Timor-Leste, Indonesia, Kepulauan Solomon, Filipina, Papua New Guinea, Australia dan Malaysia.

Foto : Suzeanywati Gasinin