UMS Terus Kerjasama, Sokong Pembangunan Lestari Sumber Marin

JUMAAT, 30 SEPTEMBER – Universiti Malaysia Sabah (UMS) sentiasa bersedia meneruskan komitmen dan kerjasama bersama agensi penguatkuasa khususnya dalam agenda pembangunan lestari sumber marin.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, UMS sememangnya telah mengikuti “Higher Education Sustainability Initiative (HESI)” melalui pengenalan kepada konsep pembangunan lestari, menggalakkan penyelidikan mengenai isu-isu pembangunan lestari, penghijauan kampus, dan menyokong usaha kelestarian komuniti setempat.

“Pengetahuan dan pendidikan yang diiktiraf di seluruh dunia sebagai antara pemacu utama untuk pembangunan lestari.

“Dalam konteks ini, saya dengan sukacitanya mengesahkan komitmen UMS kepada perjuangan ini,” katanya ketika berucap sempena Bengkel ‘3rd Pillar (Marine Environment) Kesban at Sea’ di Auditorium Pascasiswazah baru-baru ini.

Menurutnya lagi, UMS akan memberikan komitmen berterusan kepada sumber-sumber manusia dan pembinaan kapasiti yang merupakan salah satu objektif bengkel tersebut.

“Bengkel ini bukan sahaja membincangkan permasalahan alam sekitar marin, tetapi turut mengenal pasti dasar, strategi dan rancangan pembangunan lestari bagi sumber marin, dan membincangkan halangan yang ditempuh serta cadangan tindakan susulan ke arah pembangunan sumber lebih baik di kawasan Zon Selamat Sabah Timur (ESSZONE).

Lebih 40 peserta hadir pada bengkel yang berlangusng selama dua hari anjuran bersama UMS, Institut Maritim Malaysia (MIMA) dan disokong oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) serta Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM).

Bengkel tersebut dirasmikan Menteri Pelancongan, Kebudayaan, dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Seri Panglima Masidi Manjun, serta turut dihadiri Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah Datuk Sairin Karno dan Ketua Pengarah MIMA, Laksamana Pertama Datuk Chin Yoon Chin.