PSA Anjur Program Gemilang Pewaris Muda di SMK Gadong, Beaufort

KHAMIS, 29 SEPTEMBER - Persatuan Pelajar Pascasiswazah (PSA), Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini menganjurkan Program Gemilang Pewaris Muda di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Gadong, Beaufort.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan PSA, seramai sembilan pelajar pascasiswazah yang mengambil bahagian iaitu tujuh ahli PSA dan dua pelajar pascasiswazah dengan diiringi tiga pegawai daripada Pusat Pengajian Pascasiswazah (PPPS) UMS.

Menurut kenyataan itu lagi, seramai 160 pelajar-pelajar SMK Gadong telah menyertai dan menjayakan program berkenaan.

Program Gemilang Pewaris Muda merupakan  satu  aktiviti kemasyarakatan yang diadakan bertujuan untuk mendekatkan universiti dengan masyarakat.

Program berbentuk motivasi yang mensasarkan pelajar sekolah menengah itu, memberikan peluang kepada mahasiswa UMS berkongsi ilmu dan pengalaman sebagai pelajar institusi pengajian tinggi awam kepada para pelajar sekolah yang terlibat di samping memberikan pendedahan kepada mereka tentang peri pentingnya pendidikan.

Program yang berlangsung selama dua hari itu diisi dengan pelbagai aktiviti motivasi seperti perkongsian pengalaman sebagai pelajar universiti, penghayatan erti kemerdekaan, seminar ilmu yang disampaikan oleh Timbalan Dekan (Kebajikan Pelajar) PPPS, Dr. Mohd. Rahimie Abd. Karim, persembahan bakat serta aktiviti riadah berbentuk permainan berkumpulan dan sukan.

Kemuncak program itu ialah majlis perasmian dan penutupan yang disempurnakan wakil dari SMK Gadong iaitu Encik Muhamud Haji Duriman.

Sumber : Laisreyn Laisok (PSA)